Белатукадруз

Белатукадруз
ЧУВАРКУЋА

Translate

Укупно приказа странице

Претражи овај блог

УКЉУЧИТЕ СЕ И ПОМОЗИТЕ

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.

РТАЊ

Феномен пирамидалне планине Ртањ, мит, легенде, наука и невероватно 

..
..


(одломак из фељтона "Новости". - Енигма на небу! - 19. фебруар 2007. 00:00 | Необични објекат на снимку изнад Биокова. Шта је током рибарења видео сплитски новинар и књижевник Миљенко Смоје. Кафеџија Драган Миленковић тврди да из рударског насеља на Ртњу готово свакодневно посматра летеће тањире )
Пише: Жељко Пантелић
„ГЛАС Истре“ у једном од својих последњих бројева доноси и фотографије необичних објеката на небу изнад Биокова. Неке од фотографија је, пише лист, снимила Макаранка Кате Пантелић, у жељи да овековечи две дуге које су се појавиле после кише. Бели прозирни предмет налик чипки и још два готово идентична мало даље, сада су пред хрватским стручњацима.

- Анализа фотографије показује да се можда ради о предмету који је сферног облика са мањим и већим испупчењима, а око тела се ствара нека врста светлосног поља. Збуњује и величина чипкастог објекта, јер у поређењу са осталим објектима на фотографији, изгледа веома велики - каже новинар Јосип Портлада, који годинама прати сваку вест о НЛО.

ХРВАТЕ је све ово подсетило на покојног сплитског књижевника и новинара Миљенка Смојеа, који је писао да је рибарећи са колегом Слободаном Папарелом и бившим првотимцем „Хајдука“ Ивом Бегом, у јулу 1978. године угледао чудну светлост која је долазила према њиховом броду из правца Корчуле.

- Светлећа кугла се примицала броду огромном брзином и некакав чудан предмет је клизио површином мора - записао је Смоје. - Био је удаљен 300-400 метара од нас. Никаквог звука није било. Немо смо посматрали, а онда се чудна пловећа светлост муњевито удаљила и нестала из нашег видокруга.

Миљенко Смоје је, писале су хрватске новине, сутрадан са председником општине Ластово Лјубом Шарићем код острва Кописте видео готово исти објекат. Стручњаци су рекли да је и овога пута била реч, вероватно, о кугластој муњи, једној од најнеобичнијих и најређих атмосферских појава, које је проучавао и Никола Тесла, тврдећи да ће због њихове потенцијалне разорне војне моћи, тајна о њима завршити с њим у гробу.

Протеклих педесет година научници су уложили огромне напоре да анализирају радио-сигнале који су из свемира доспевали до Земље. Доктор Владимир Ајдачић каже да су захваљујући томе остварена велика научна открића и наводи, примера ради, електронске звезде, пулсаре и квазаре, али, каже, ванземаљци нису пронађени.

КАФЕЏИЈА Драган Миленковић из рударског насеља Ртањ готово свакодневно, каже, посматра летеће тањире. Долазили су и мештани Бољевца и сликали их, вели Драган, а упућенији кажу да је сналажљиви кафеджија направио добру бесплатну рекламу. Изнад планине Ртањ често су виђане ватрене кугле, за које научници кажу да су лоптасте муње због присуства гвожђа у стенама и земљи на планини. Занимљиву кафеджијину причу пренеле су многе новине, као и причу из Македоније, према којој су становници Штипа и Кочана изнад планине Плачковице видели чудан летећи објекат који је био јако осветљен и испуштао наранджасти дим. Имао је, тврде, облик ромбоида и после неколико минута је једноставно нестао.
    
Бјеловарски професор ликовне уметности Фрањо Фридл постао је крајем 1988. године медијска личност када је, наводно, дешифровао поруку "ванземаљаца". Почело је тако што је амерички "Нјуз" 25. октобра 1988. године објавио вест да је једном швајцарском астроному "непознати посетилац" доставио сребрну плочу са тајанственом гравуром. Уредништво листа замолило је читаоце да покушају да одгонетну ту мистерију. Један Канађанин пореклом из Бјеловара сетио се професора Фридла и доставио му примерак новина. Професор је "дешифровао" поруку из свемира, а гласила је: "Куда идете, грешници?"
    
- Ја сам медиј који може да прочита поруке ванземаљаца - тврдио је Фридл. - "Куда идете, грешници?", речи су "ламараби" које су наводно чули и амерички космонаути приликом спуштања "Апола 15" на Месец. Они нас прецизно контролишу и упозоравају на наш однос према планети Земљи.
(К р а ј)
ЛеЗ 0007879  

Нема коментара:

Dokumentarni filmovi ZAVETINA