Из мојих Бележница / Белатукадруз (04)

ОКО МЛАДОГ  СВЕТОГ АРАНЂЕЛА

**
Написао сам једну песму прерађујући мотив који је давно обрадио Џ. Бајрон на свој начин. Уствари, држао сам се основне мисли песникове, али сам настојао да строгом  (наизглед строгом) формом испољим себе (свој унутрашњи свет).  Кад осетим потребу да описујем своја интимна стања, најбоље је - да их учиним објективнијим - користећи се постојећим митовима, искуствима и пропуштеним шансама пређашњих песника, пређашње књижевности)...

**
Пред навечери Младог Светог Аранђела (нашег крсног имена). Поисле вечере док сам одлазио из летње кујне у библиотеку (собу у којој спавам, на крају Велике магазе), мати је храпавим гласом домаће куварице набрајала (као да полаже испит пред неким невидљивим):
  -  Сутра кољем две кокошке, прасе; спремам супу, ринфлајш, печем хлеб, колаче, торту... итд.
   У том тренутку зауставио се ауто службеника СУП-а испред суседне капије. Опет су се појавила нека непозната лица - диверзанти? - у атару села Мишљеновца (шумски појас ), а једног од тих непознатих су видели на Лединама и јурила га два Мишљеновчанина, али им је  умакао. - Сусетка је, кажу, видела неког "чупавог незнанца", али кад су суповци почели да је испитују, одречно је завртела главо:"не, никога ја видела нисам..."

     (извор:  (необјављене) БЕЛЕШКЕ 16 август - 1. септембар 1973, Мишљеновац)   


БРАЋА ЛУКИЋ -  Димитрије и Иван, на обали Пека, на имању Лукића, пролеће 2017.Крај марта (Моји синови)

Нема коментара:

Dokumentarni filmovi ZAVETINA