ЖИТЕЉИ Бачког Брега, надомак Сомбора, места које се налази на самој граници с Мађарском, у последње време имају много проблема са илегалним мигрантима из Либије, Авганистана, Палестине... Њих су у ово погранично место доведели и оставили кријумчари људима. Мигранти се свакодневно могу срести у самом селу, а улазе и у празне викендице мештана, али и Сомбораца, које се налазе на обали Бајског канала.
Овде кажу да од двадесетак викендица готово нема ниједне која није обијена, испретурана и остављена у потпуном нереду. Осим тога, на мети су и чамци, како би прешли на другу страну канала. Иза себе, жале се житељи овог места, остављају и уништен намештај, који користе за ложење ватре.
Брежани траже зашиту од државе, јер мигранти више не зазиру од њих.
- Кад их нађемо у нашим викендицама, понашају се потпуно опуштено, као да смо ми гости. Пре неколико дана сам затекао њих 15 у мојој викендици, у којој не само што су потрошили три кубика исечених дрва, већ су ми уништили и кошнице и потом их наложили да се угреју - огорчено прича Мирко Горјанац.
Овај део границе налази се на простору од седам километара између Бајског канала, Дунава и шуме Карапанџа, која се простире на територијама обеју држава. Мађарска војска добро штити овај уски појас од миграната, а оне које ухвати враћа назад у Србију.